8/1/07

Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ




Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη περίοδο για τη μετέπειτα φοιτητική ζωή μας καθώς οι εξελίξεις στην ανώτατη εκπαίδευση τρέχουν. Κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ ξετυλίγουν μία ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματα μας Ήδη ξεκινά στη Βουλή η συζήτηση για το άρθρο 16 για την κατάργηση του.

Κατάργηση του άρθρου 16 του Συντάγματος σημαίνει πάνω απ’ όλα την πλήρη ιδιωτικοποίηση των Δημόσιων ΑΕΙ-ΤΕΙ.

Βασικός στόχος τους είναι τα δημόσια πανεπιστήμια: να μετατραπούν σε χώρους που οι επιχειρήσεις θα εισβάλλουν ανενόχλητες, να λειτουργούν ανταγωνιστικά και υποχρηματοδοτούμενες με δίδακτρα και άλλα εισπρακτικά μέτρα, να επιλέγουν τους φοιτητές με βάση το πορτοφόλι τους, όπως γίνεται στις ΗΠΑ και άλλες χώρες της Ε.Ε.

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 16 ΣΗΜΑΙΝΕΙ:
1. Δραστική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για ΑΕΙ-ΤΕΙ αφού οι λιγοστές δαπάνες από το κράτος , στο όνομα του υγιούς ανταγωνισμού , θα ισομοιράζονται στα δημόσια και στα μη κρατικά-ιδιωτικά ιδρύματα.
2. Επιβολή διδάκτρων και στις προπτυχιακές σπουδές που είναι οι μόνες που μέχρις στιγμής έχουν γλιτώσει, καθώς δίδακτρα προβλέπονται ήδη για τα μεταπτυχιακά, τα ΙΔΒΕ, το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και το διεθνές Πανεπιστήμιο.
3. Κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων και πρόσθετα χαράτσια για υλικά εργαστηρίων, όργανα
4. ΝΕΑ υποβάθμιση των σπουδών που θα πρέπει να προσαρμοστούν στις σε πιο φτηνές και τυποποιημένες μορφές διδασκαλίας για να κοστίζουν λιγότερο και να αποφέρουν περισσότερα κέρδη στο ίδρυμα.
5. Απόλυτο έλεγχο της διδασκαλίας και της έρευνας από τους ιδιώτες –χρηματοδότες που θα κατευθύνουν το περιεχόμενο της γνώσης με βάση τα πολιτικά, ιδεολογικά και οικονομικά τους συμφέροντα, παραχαράζοντας την επιστημονικά αλήθεια.
6. Χειρότερες όρους και στις συνθήκες απασχόλησης για τους απόφοιτους τωνΑΕΙ-ΤΕΙ, αφού χιλιάδες των κάθε λογής ιδιωτικών ψευτοπανεπιστημίων και κολεγίων θα διεκδικούν με χαμηλότερες απαιτήσεις μισθού και άλλων δικαιωμάτων τις λιγοστές θέσεις εργασίας.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ ΠΟΥ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΕΙ:
 Με την εισαγωγή manager που θα αποφασίζουν για τη χρηματοδότηση του τμήματος.
 Με τον περιορισμό έως και την κατάργηση του ασύλου
 Με την κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων
 Με το χρονικό όριο σπουδών που δεν πρέπει να ξεπερνά τα 6έτη
ΟΔΗΓΟΣ τους οι κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η στρατηγική της Μπολόνια και της Λισσαβόνας.

Η ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ Κ.Σ. εδώ και χρόνια έχει καταγγείλει και αγωνίζεται με συνέπεια ενάντια στην πολιτική της Ε.Ε και των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, που υποβαθμίζει την επιστημονική γνώση, απαξιώνει τα πτυχία, ιδιωτικοποιεί την ανώτατη εκπαίδευση και όχι μόνο. Αυτή η πολιτική έχει να κάνει και με τις αποφάσεις που παίρνουν για τις εργασιακές σχέσεις, αλλά και αυτές που αφορούν στα ΑΕΙ-ΤΕΙ.(πχ Σύνοδος στη Λισσαβόνα , αποφάσεις Μπολόνια-Βερολίνου). Σε κάθε περίπτωση ο στόχος είναι σαφή: οι μεγάλες επιχειρήσεις, το μεγάλο κεφάλαιο, να αυξάνει τα κέρδη του.

Τελικά από αυτή την πολιτική μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις βγαίνουν κερδισμένες και οι εργαζόμενοι χαμένοι. Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής για την παιδεία και εργασία είναι η 2η θέση σε ανέργους πτυχιούχους στην Ευρώπη, που για να ζήσουν επιλέγουν προσωρινά επαγγέλματα, άσχετα με το αντικείμενο που σπούδασαν.
Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση ο μόνος δρόμος είναι να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Να παλέψουμε για μια καθαρά ΔΗΜΟΣΙΑ και ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ για όλους

ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΗΣΗ:
 Η ΔΩΡΕΑΝ ΦΟΙΤΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΕΓΑΣΗ
 Η ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΕ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
 ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΔΑΚΤΡΩΝ ΣΤΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ
 ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΑΣΙΜΟ ΤΩΝ ΠΤΥΧΙΩΝ ΣΕ ΚΥΚΛΟΥΣ ΣΠΟΥΔΩΝ
 ΝΑ ΔΙΝΕΤΑΙ Η ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΓΝΩΣΗ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΤΥΧΙΟ
 ΕΝΙΑΙΕΣ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ,με σκοπό τη μετάδοση της ήδη παραχθείσας γνώσης. Μεταπτυχιακές σπουδές που θα οδηγούν σε διδακτορικό με κύριο βάρος την παραγωγή νέας γνώσης.
 ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ
 ΕΚΠΤΩΣΗ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
 ΚΡΑΤΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΗ ΕΡΕΥΝΑ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ

ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ σε αυτή την κρίσιμη στιγμή είναι οι φοιτητές να αγωνιστούμε όλοι μαζί , να μαζικοποιήσουμε τις γενικές συνελεύσεις, να πάρουμε αποφάσεις κοινές , να κατέβουμε στο δρόμο χιλιάδες όπως το ΜΑΙΟ- ΙΟΥΝΙΟ. Να τους δείξουμε ότι εμείς έχουμε τη δύναμη.

ΜΑΖΙ ΜΕ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ ΣΕ Σ’ΑΥΤΌΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ,ΓΙΑΤΙ Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΛΑΪΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ.

ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΣΤΙΣ 11 π.μ. ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΑΙ ΣΤΙΣ 6μ.μ στο Αγ. ΒΕΝΙΖΈΛΟΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: