28/1/07

Aπόφαση του Σ.Φ. Χημείας την Παρασκευή 26/01/07

ΚΟΙΝΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΓΩΝΑ για την Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Φοιτητών Χημείας την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2007



Εδώ και δύο βδομάδες οι φοιτητές των Α.Ε.Ι. και των Τ.Ε.Ι. της χώρας έχουν κάνει σαφές με τον πιο ξεκάθαρο και δυναμικό τρόπο ένα πράγμα. Την αντίθεση τους στην προωθούμενη από τον αστικό συνασπισμό εξουσίας πολιτική στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Την αντίθεσή τους στον νέο νόμο Πλαίσιο. Με μαζικές γενικές συνελεύσεις, αγωνιστικές αποφάσεις, καταλήψεις σχολών καθώς και μαζικές και μαχητικές πορείες, διατράνωσαν την ανυποχώρητη διάθεση τους για αγώνα. Αγώνα ενάντια στην πολιτική που ακολουθούν και επιβάλλουν από κοινού Ν.Δ. - ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Ε.Ε.. Αγώνα ενάντια στην αδρανοποίηση και την ηττοπάθεια που έσπερναν τα παπαγαλάκια τους μέσα στα πανεπιστήμια. Αγώνα ενάντια στην σκανδαλώδη συμπαιγνία Ν.Δ.- ΠΑ.ΣΟ.Κ. μέσα στη Βουλή. Βγήκαν στους δρόμους, και έκαναν σαφή την δύναμη τους φωνάζοντας προς το κεφάλαιο πως ΑΥΤΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!!!

Πολιτική που δε θα ήταν δυνατόν να περιορίζεται μόνο στον χώρο της εκπαίδευσης. Πακέτο με την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος πηγαίνει και μια σειρά από άλλα άρθρα που και αυτά κατοχυρώνουν τα κατεκτημένα με αίμα και αγώνες δικαιώματα της εργατικής τάξης και των άλλων καταπιεζόμενων στρωμάτων.

 Αναθεώρηση του άρθρου 22: Ως άμεση συνέχεια με το άρθρο 16 έρχεται να αναθεωρηθεί το άρθρο 22. Το άρθρο δηλαδή που κατοχυρώνει την εργασία ως «καθολικό δικαίωμα» με παράλληλη υποχρέωση της πολιτείας να «δημιουργεί συνθήκες πλήρους απασχόλησης όλων των πολιτών». Καταργείται επίσης η διάταξη στο άρθρο 22 που κατοχυρώνει «το δικαίωμα όλων των εργαζόμενων σε ίση αμοιβή για παρεχόμενη εργασία ίσης αξίας». Τα παραπάνω αντικαθίστανται με την φράση «Η πολιτεία υποχρεούται να μεριμνά για την εμπέδωση της κοινωνικής συνοχής»!
 Αναθεώρηση του άρθρου 23: Με την αναθεώρηση του άρθρου αυτού καταργείται η μονιμότητα για τους νέους υπαλλήλους του δημοσίου. Με τον τρόπο αυτό σηματοδοτείται συμβολικά και ουσιαστικά το τέλος εποχής για το «κράτος πρόνοιας» ως πολιτικοοικονομικού μοντέλου ενσωμάτωσης της εργατικής δυσαρέσκειας. Καταργούνται οι ελάχιστες εγγυήσεις μόνιμης και σταθερής δουλειάς. Έτσι, η νέα ρύθμιση προβλέπει υποτίθεται μέσω Α.Σ.Ε.Π. (μέσω συνεντεύξεων!) την κάλυψη οργανικών θέσεων του δημοσίου τομέα από υπαλλήλους με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.
 Αναθεώρηση του άρθρου 24: Η κυβερνητική πρόταση για αναθεώρηση του άρθρου 24 έρχεται σε απόλυτη συνέχεια της προηγούμενης, προωθώντας σε βάθος και έκταση τα συμφέροντα του κεφαλαίου σε ότι αφορά την εκμετάλλευση του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος. Έτσι οι αντιδραστικές αλλαγές στο Σύνταγμα που πρότεινε και ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., στην παρούσα αναθεώρηση προχωρούν περαιτέρω. Έτσι προκρίνεται η «αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης», η οποία επιβάλλει μεν την «διαφύλαξη» του φυσικού περιβάλλοντος και για τις επερχόμενες γενιές, χωρίς όμως να αποκλείει την αξιοποίησή του. Προσφέροντας έτσι ακόμα ένα πεδίο κερδοφορίας στο κεφάλαιο και τις εταιρίες του αρκεί να «εξασφαλίζεται η επιβίωση των μελλοντικών γενεών».

Έτσι λοιπόν, οι εξεγειρόμενοι φοιτητές ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 κάνουν το πρώτο βήμα για το σπάσιμο όλων των κρίκων αυτής της αντιδραστικής πολιτικής που επιβάλλουν Ν.Δ. - ΠΑ.ΣΟ.Κ.- Ε.Ε.. Κάνουν το πρώτο βήμα για να βελτιώσουν τους υλικούς όρους διαβίωσης τους που βάλλονται από κάθε σκοπιά.

Σε πλήρη σύμπνοια λοιπόν, ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Ν.Δ., προτείνουν την αναθεώρηση του άρθρου 16. Ακολουθώντας την πολιτική που υπαγορεύουν τα συμφέροντα του ελληνικού αστικού συνασπισμού εξουσίας έρχονται να υλοποιήσουν τις αποφάσεις που πάρθηκαν, με την απόλυτη συμφωνία τους, στα πλαίσια τις Ε.Ε. (Μπολόνια, Λισαβόνα, Μπέργκεν). Η προσπάθειά τους αυτή δεν είναι κάτι το καινούργιο. Αντικατοπτρίζει με ιδιαίτερα σαφή τρόπο τον χαρακτήρα των νέων καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στην εκπαίδευση και δη της τριτοβάθμιας. Μια πολιτική που έδωσε τα πρώτα της δείγματα του Ιούνη του 2005, με τους νόμους για Ι.Δ.Β.Ε. – Αξιολόγηση – Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., ανάγκασε σε αναδίπλωση, στην προσπάθειά της να ψηφίσει τον νέο Νόμο Πλαίσιο, μετά τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των φοιτητών τον περασμένο Ιούνη και που τώρα προσπαθεί να συνεχίσει από εκεί που την αναγκάσαμε να σταματήσει.

Η συνέχεια λοιπόν αυτής της πολιτικής και η ενιαιότητά της δεν θα πρέπει λοιπόν να μας αφήνουν αμφιβολίες και για τους σκοπούς της. Αυτοί δεν είναι άλλοι πέρα από την πλήρη πειθάρχηση του φοιτητικού σώματος, τον απόλυτο έλεγχο που ο αστικός συνασπισμός εξουσίας θέλει να έχει πάνω στον χρόνο μας, το χτύπημα όλων των δικαιωμάτων μας, η πειθάρχησή μας και η προσαρμογή μας στο μέλλον του ευέλικτου και υπάκουου εργαζόμενου χωρίς κανένα δικαίωμα και δυνατότητα να αντιδράσει. Έτσι λοιπόν, επειδή η αναθεώρηση του άρθρου 16 πηγαίνει πακέτο με την νέα προσπάθεια για ψήφιση, του νέου Νόμου Πλαίσιο οι στόχοι τους είναι πλέον ξεκάθαροι. Η επιβολή χρονικού περιορισμού στα όριο σπουδών (3ν/2). Η κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων (ο νέος νόμος πλαίσιο δεν κατοχυρώνει την δωρεάν παροχή τους, έτσι μπορεί να καλούμαστε να καταβάλλουμε 50 ευρώ για βιβλία όπως αυτό της Γενικής Χημείας ή και να τα πληρώνουμε ολόκληρα). Η πλήρης πειθάρχηση του φοιτητικού συνδικαλισμού και ο ακρωτηριασμός των πρακτικών που αυτός θα μπορεί να υιοθετεί (με την κατάργηση ουσιαστικά του ασύλου, υπό τον νέο όρο αναθεώρηση, πρακτικές όπως η κατάληψη θεωρούνται παράνομες). Τέλος η μείωση της συμμετοχής των φοιτητών στην συνδιοίκηση.

Στην ίδια κατεύθυνση και με τους ίδιους στόχους έρχεται και η εισαγωγή ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων στις σχολές. Η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων δεν έρχεται για να «βελτιώσει» τα δημόσια, αλλά αντίθετα, για να τα απαξιώσει. Γίνεται προσπάθεια για εισαγωγή manager σε κάθε διεύθυνση του Πανεπιστημίου, έτσι ώστε να διευθύνουν τις σχολές με τα δικά τους ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και να έχουν τον άμεσο έλεγχο της έρευνας. Η έρευνα θα κατευθύνεται κατά παραγγελία για το κεφάλαιο. Επιδιώκουν να βγάλουν απόφοιτους αμόρφωτους, φθηνούς και ευέλικτους, εκπαιδευμένους για την εργασιακή πραγματικότητα που ο καπιταλιστικός κοινωνικός καταμερισμός της εργασίας τους ετοιμάζει.

Με πρόφαση όλα τα προβλήματα του Πανεπιστημίου που αυτοί δημιούργησαν, Ν.Δ. - ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Ε.Ε. προσπαθούν να μας πείσουν ότι η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων θα τα λύσει ως δια μαγείας, προβάλλοντας ως επιχείρημα τον ανταγωνισμό. Ο μόνος τρόπος για να βελτιωθεί κατάσταση και η καθημερινότητα μας, είναι οι μαζικοί μας αγώνες. Οι μαζικές Γενικές Συνελεύσεις, Διαδηλώσεις, Καταλήψεις. Η Παιδεία είναι μία υπόθεση όλου του λαού, των φοιτητών, των μαθητών, των εργαζομένων.

Σ’ αυτή τη περίοδο είναι εμφανής η εφαρμογή του «τρομονόμου». Έντονες είναι οι κατασταλτικές επιδόσεις του κρατικού μηχανισμού απέναντι στο φοιτητικό και λαϊκό κίνημα. Τα κρούσματα αυταρχισμού, αυθαιρεσίας και τρομοκρατίας πληθαίνουν και έχουν ως στόχο να καταπατήσουν τα δημοκρατικά μας δικαιώματα και να καταπνίξουν το λαϊκό και φοιτητικό κίνημα.

Συνεχίζουμε τον αγώνα διαρκείας ενάντια σε Ν.Δ. - ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Ε.Ε.


Διεκδικούμε- Παλεύουμε για:
1. Να μην κατατεθεί ο νέος Νόμος Πλαίσιο. Να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος.
2. Απόσυρση των νόμων για Ι.Δ.Β.Ε.- Αξιολόγηση- Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.- Διεθνές Πανεπιστήμιο.
3. Καμία σκέψη για κατάργηση ή περιορισμό του ασύλου. Αντίθετα, επέκτασή του σε όλους τους εκπαιδευτικούς χώρους.
4. Δημόσια και πραγματικά Δωρεάν Εκπαίδευση για όλους. Δωρεάν σίτιση, στέγαση, μεταφορές και βιβλία για όλους.
5. Ενιαία πτυχία με όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα σ’ αυτά, μοναδική προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος. Καμία διάσπαση του πτυχίου ή σπάσιμο των προπτυχιακών σπουδών μας σε δύο κύκλους.
6. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση.
7. Να μην πληρώνουμε σκεύη και σημειώσεις.
8. Καμία επιτροπή αξιολόγησης που προσπαθεί να βάλει τους φοιτητές στο περιθώριο καθώς και σε κάθε αλλαγή του προγράμματος σπουδών που βαδίζει ενάντια στα αιτήματα του Συλλόγου.
9. Προκήρυξη απεργίας από τα πρωτοβάθμια σωματεία των εργαζομένων καθώς και πανεργατικών απεργιών από την Γ.Σ.Ε.Ε. και την Α.Δ.Ε.Δ.Υ.


Προχωράμε σε:
1. Κατάληψη διαρκείας με νέα Γενική Συνέλευση την Δευτέρα 05/02.
2. Συμμετοχή του Συλλόγου στο Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη
3. Συμμετοχή του Συλλόγου στο Πανεκπαιδευτικό- Πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα με αφορμή την Σύνοδο των Πρυτάνεων.
4. Συγκρότηση ανοιχτής επιτροπής της Συνέλευσης, υπόλογης σ’ αυτήν.
5. Μαζική παράσταση στην πρυτανεία και πίεση της να λάβει θέση στήριξης του συμφοιτητή μας από την Ξάνθη, που διώκεται, και καταδίκης της προκλητικής στάσης του Καραμπίνη.
6. Στήριξη κάθε κινητοποίησης που κινείται σε πλαίσιο σύμφωνο με αυτό της Γενικής Συνέλευσης.
7. Κατάληψη της Πρυτανείας για δημιουργία κέντρου τύπου την Τρίτη 30/01 με προσυγκέντρωση στις 8:00 π.μ. στο Πολυτεχνείο.




Αυτοί που μας κλέψαν τα βιβλία απ’ το χέρι, μας κατηγορούν τώρα ότι μείναμε αδιάβαστοι…

Δεν υπάρχουν σχόλια: