9/11/09

«Γεννήθηκε» το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ
110 Επιτροπές Αγώνα και 17 φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι δημιούργησαν, χτες, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

 *Ανταπόκριση από την εφημερίδα Ριζοσπάστης

Οι φοιτητές και οι σπουδαστές έχουν, πλέον, το δικό τους Μέτωπο απέναντι στην πολιτική που τους ληστεύει τη μόρφωση, τη ζωή και το μέλλον. Χτες, σε κλίμα αισιοδοξίας και μαχητικότητας, δημιουργήθηκε το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, με σκοπό να κάνει πράξη την ανασύνταξη του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος. Πάνω από 700 αντιπρόσωποι από 110 Επιτροπές Αγώνα και 17 Συλλόγους από πανεπιστήμια και ΤΕΙ, σε πανελλαδική σύσκεψη, γέμισαν ασφυκτικά το αμφιθέατρο ΑULA της Φιλοσοφικής Σχολής της Αθήνας και με την αγωνιστικότητά τους έστειλαν μήνυμα ελπίδας και προοπτικής. 
Το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο και το συμπύκνωνε το πανό στην αίθουσα: «Τέρμα στη διάλυση και στον εκφυλισμό. Οργανωμένη και μαζική απάντηση στα μονοπώλια και στον ιμπεριαλισμό». Η χτεσινή πανελλαδική σύσκεψη ήταν μια απάντηση σε όλους αυτούς που θέλουν τους φοιτητές και τους σπουδαστές υποταγμένους, μια απάντηση στη διάλυση και τον εκφυλισμό που οφείλεται στους εκπροσώπους του κεφαλαίου στις σχολές, ΠΑΣΠ και ΔΑΠ, αλλά και στις δυνάμεις που με τη στάση τους βάζουν πλάτη στο να υλοποιείται η πολιτική των ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΕΕ (ΕΑΑΚ, ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ).
Σε κάθε πτυχή της κοινωνίας ανοίγονται δύο δρόμοι
Η διακήρυξη και τα αιτήματα στα οποία κατέληξε η χτεσινή πανελλαδική σύσκεψη δεν είχαν γενικό και αόριστο περιεχόμενο. Οπως χαρακτηριστικά σημειώθηκε στη μια απ' τις τρεις εισηγήσεις της σύσκεψης που διάβασε ο Δημήτρης Βιτάλης, φοιτητής στο ΕΜΠ,«αντικειμενικά σε κάθε πτυχή της κοινωνίας ανοίγονται δύο δρόμοι. Το ίδιο ισχύει και για το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα: Ο ένας δρόμος είναι ο δρόμος της συνέχισης της υλοποίησης της πολιτικής των ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - EE, ο δρόμος της μοιρολατρίας και της υποταγής. Ο άλλος είναι ο δρόμος της σύγκρουσης με την πολιτική των μονοπωλίων, της απειθαρχίας και της ανυπακοής στην ΕΕ, της διεκδίκησης των αναγκών μας. Σήμερα είμαστε εδώ φοιτητές και σπουδαστές απ' όλη την Ελλάδα γιατί ο πρώτος δρόμος δε μας ταιριάζει, δε συμβιβαζόμαστε! Ακολουθούμε το δύσκολο δρόμο, το δρόμο της ρήξης και του αγώνα».

 
Αυτό ακριβώς αναδείχθηκε και στη συνέχεια στους χαιρετισμούς που ακολούθησαν: Η ανάγκη δημιουργίας ενός μετώπου πάλης εργαζομένων, αγροτών, φοιτητών και σπουδαστών, σε ταξική κατεύθυνση, που θα παλεύει για τα συμφέροντά τους και θ' ανοίξει το δρόμο της ελπίδας. Τη σύσκεψη χαιρέτισαν ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, ο Γιώργος Πέρρος από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, ο Γιώργος Τσιλιγκιρίδης εκ μέρους της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης» (ΔΗΠΑΚ), ο Αλέκος Αρβανιτίδης απ' το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, ο Δημήτρης Σαρρής απ' τους ωρομίσθιους καθηγητές, ο Γαβριήλ Μπόμπολης εκ μέρους του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων της Αθήνας (ΣΑΣΑ) και ο Γιώργος Βασιλειάδης απ' την Προοδευτική Κίνηση Κυπρίων Φοιτητών. Διαβάστηκαν, επίσης, ευχετήρια μηνύματα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ) και της Ομοσπονδίας Φοιτητικών Συλλόγων (FEU) της Κούβας. 
Χαρακτηριστικά τα όσα είπε ο Γ. Πέρρος εκ μέρους του ΠΑΜΕ: «Η μαζική παρουσία σας εδώ αποδεικνύει ότι υπάρχουν δυνάμεις που επιδιώκουν να παραμερίσουν τα εμπόδια που βάζουν οι δυνάμεις του κεφαλαίου, της πλουτοκρατίας, των κυβερνήσεων και των συμβιβασμένων ηγεσιών, που εμφανίζονται να βγάζουν κορόνες επαναστατικές, αλλά τρέχουν πίσω από τις ξεπουλημένες ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Για να βγει στο προσκήνιο το φοιτητικό κίνημα σε συμπόρευση με το εργατικό, γιατί πιστεύουμε ότι το μέλλον της εργατικής τάξης, της νεολαίας, δεν μπορεί να είναι η βαρβαρότητα που ζούμε σήμερα, δεν μπορεί να είναι η εκμετάλλευση, δεν μπορεί να είναι η μισή ζωή, τα μισά δικαιώματα. Δεν μπορεί να είναι το καπιταλιστικό σύστημα. Μπορεί και πρέπει να είναι μια κοινωνία που η εργατική τάξη θα γίνει ιδιοκτήτης του πλούτου που παράγει για να ικανοποιήσει όλες τις ανάγκες της».
«Για να πάρουμε πίσω ό,τι μας έχουν κλέψει»
Μετά τους χαιρετισμούς ακολούθησε πλούσια συζήτηση των φοιτητών και σπουδαστών από δεκάδες πανεπιστήμια και ΤΕΙ και τονίστηκαν οι μεγάλες ευθύνες του Μετώπου Αγώνα.«Δεν τους χρωστάμε, μας χρωστάνε», «αγωνιζόμαστε για να πάρουμε πίσω ό,τι μας έχουν κλέψει», έλεγαν φοιτητές και σπουδαστές. «Κανένας σπουδαστής δε δουλεύει από χόμπι», σημείωσε χαρακτηριστικά ένας ομιλητής ενώ περιέγραφε τη ζωή των χιλιάδων νέων που σπουδάζουν και δουλεύουν ταυτόχρονα. Ακούστηκαν πολλά που έδωσαν ελπίδα για το μέλλον, μεταφέρθηκε εμπειρία από τις μικρές κατακτήσεις που έχουν, ήδη, οι Επιτροπές Αγώνα, και μπορούν να οδηγήσουν σε πολύ μεγαλύτερες. Εγιναν ιδιαίτερες αναφορές στα χιλιάδες ευρώ που δίνουν οι λαϊκές οικογένειες για να σπουδάσουν τα παιδιά τους, αλλά και στο περιεχόμενο των σπουδών. Ενδεικτικά της μαχητικότητας και των διεκδικήσεων του Μετώπου ήταν και τα συνθήματα που ακούστηκαν: «Εργάτες - αγρότες - σπουδαστές, με μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές», «Φοιτητές - εργατιά μια φωνή και μια γροθιά».
Μετά τις ομιλίες οι αντιπρόσωποι ψήφισαν τη διακήρυξη και το πλαίσιο διεκδικήσεων του Μετώπου. Επίσης, εκλέχτηκαν 33μελής Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή και 9μελής Γραμματεία.
Κάλεσμα αγώνα σε φοιτητές και σπουδαστές
Στην πρώτη ανακοίνωση του Μετώπου σημειώνονται, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω: «Καλούμε τους φοιτητές και τους σπουδαστές, τα παιδιά των εργατικών οικογενειών και τους λέμε: Δε θα πληρώσουμε εμείς και οι γονείς μας την κρίση. Θα σταματήσουν οι γονείς μας να ακριβοπληρώνουν για τη μόρφωσή μας. Δε θα προχωρήσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για την περαιτέρω υποβάθμιση των σπουδών μας. Θα σταματήσουν να αλωνίζουν οι επιχειρήσεις στις σχολές.
Παλεύουμε:
Για ενιαία - αποκλειστικά δημόσια - δωρεάν Ανώτατη Εκπαίδευση, ενάντια στην επιχειρηματική λειτουργία των ΑΕΙ και ΤΕΙ, στην ίδρυση και αναγνώριση ιδιωτικών ψευτο-πανεπιστημίων, μαζί με το κομμάτι των καθηγητών που δε συμβιβάζεται με τη σημερινή κατάσταση, μαζί με τους εργαζόμενους στα ιδρύματα. Που θα παλεύει για κατάργηση της ομηρίας των συμβασιούχων εργαζομένων.
Μαζί με το ΠΑΜΕ, το βασικό μας σύμμαχο στους σημερινούς και αυριανούς μας αγώνες. Είναι εχθρική προς εμάς οποιαδήποτε λογική που θέλει να διασπάσει τον βασικό δεσμό του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος με το ταξικό εργατικό κίνημα.
Μαζί με τους μαθητές και το οργανωμένο κίνημά τους, τα συντονιστικά και τα συμβούλιά τους.
Ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΟΑΣΕ κτλ. Παλεύουμε για την πλήρη αποδέσμευση της χώρας μας από όλους τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και οργανισμούς». Τέλος, το Μέτωπο καλεί σε συμμετοχή στον τριήμερο εορτασμό του Πολυτεχνείου και στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ σε όλη την Ελλάδα στις 24 του Νοέμβρη.


Δεν υπάρχουν σχόλια: